zondag 16 december 2012

Elfstedentocht fietsen. Voor wie eigenlijk?

Al heel lang is de Elfstedenfietstocht een van de meest populaire fietstoertochten van Nederland. Vele duizenden melden zich aan, meer nog dan hoeveel er elk jaar mee kunnen doen. Zo'n groot evenement vraagt natuurlijk een degelijke en betrouwbare organisatie, die er - mede dankzij van inzet van heel veel lokale support - ook elke keer weer is.

Ook heel wat ligfietsers hebben de Elfstedentocht al eens gereden of hebben deze nog op hun to-do lijstje staan. Een deel van de ligfietsers deed dat met een velomobiel.

Deed.

Doet of doen lijkt niet meer mogelijk, nu het bestuur van de stichting die de Elfstedentocht organiseert, besloten heeft om het gebruik van velomobielen te verbieden.Dit natuurlijk tot teleurstelling bij die fietsers die geen andere fiets willen of kunnen gebruiken om aan deze tocht mee te doen.

Nu heeft de stichting als zelfstandig orgaan, met ruimschoots meer belangstellenden om mee te fietsen dan plaats tijdens de tocht, de mogelijkheid om zo'n besluit te nemen.

Het is niet verrassend dat verschillende leden bij het NVHPV bestuur hun zorgen hebben geuit. En het mag duidelijk zijn, deze vorm van willekeur baart ons ook grote zorgen. Immers, vandaag de velomobiel, morgen de open ligfiets, overmorgen de..... vul maar in welk type fiets kennelijk niet meer welkom is. We hebben ons hoofd gebroken over de vraag wat hiermee te doen. Er zijn eigenlijk geen mogelijkheden om af te dwingen dat mensen echt de fiets naar hun eigen keuze kunnen gebruiken. Maar het daar maar bij laten is ook niet goed. Daarom hebben we als bestuur een brief gestuurd. We wachten de reactie van het Elfsteden-fietstocht bestuur af, hoewel we geen hooggespannen verwachtingen hebben.

We houden jullie op de hoogte.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind dat net iets eerder laten beginnen zodat velomobielen niemand in de weg rijden een hele goede optie.

  Maar ik twijfel over de motieven van de organisatoren. Niet de drukte, maar dat zij de velomobiel onsportief vinden tov racefietsers die meedoen ligt denk ik ten grondslag aan dit hele gedoe.

  Dat vermoeden kan bevestigd of ontkracht worden als ligfiets(racers)s met staartstukken en/of andere aerodynamische hulpstukken de deelnemende racefietsers zouden kloppen. Dat zijn geen velomobielen maar ongetwijfelt al even gehaat onder (onsportieve) racefietsers maar het ruimte innemen op drukke fietspaden agrument gaat dan niet op. Als die ook worden genegeerd of uitgesloten van prijzen weten we genoeg.

  Overigens worden onder het koepel van de NVHPV heel wat wedstrijden of ritten verreden....misschien moest NVHPV bij voldoende belangstelling eens proberen een ligfiets/trike/velo elfstedentocht te organiseren ? Wellicht is dat veel nieuwswaardiger dan een grote stoet gewone (race)fietsers, en een goede promotie voor ligfietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo zie je maar hoe bekrompen en conservatief mensen zijn als het op vervoersmiddelen aankomt. Dat is van alle tijden natuurlijk maar het staat innovatie absoluut in de weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag ik de schrijver dezes wijzen op de How to Use het nieuwe logo van de Ligfietsvereniging? Deze is via Ligfiets.net te downloaden: ->NVHPV->Logo

  En on topic: is er een kopie van de keurige brief richting NTFU gezonden? Zowel NVHPV als de 11steden zijn hier lid van, en organiseren derhalve onder hun auspiciën (mag ik aannemen).

  BeantwoordenVerwijderen